Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
1 kula sera Mozarella (u mnie Galbani light)
Ulubione zioła i przyprawy
Oliwa z oliwek dobrej jakości
sól, pieprz
Cukinię myjemy, odcinamy końce. Koimy w cienkie plastry ('grubą' obieraczką, specjalną tarką do warzyw lub krajalnicą).
Mozarellę kroimy w słupki (grube plastry, później je przecinamy).
Cukinię lekko oprószamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Kładziemy po jednym słupku mozarelli i zwijamy.
Nabijamy na 1-2 patyczki od szaszłyków lub wykałaczki. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek.
[Grill]
Kładziemy na specjalną aluminiową tackę i pieczemy kilka minut, następnie przewracamy na drugą stronę.
[Piekarnik]
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz